Magisk maskotkake

Ingvild Hvinden
Journalist

25. oktober 2015
Bjørner

 

Foto: Tor Jan Derek Berstad

Foto: Tor Jan Derek Berstad

Det er rart å tenke på at det allerede har gått tre semestre siden jeg nervøst spurte daværende redaktør av Husbjørnen om det var greit at jeg skrev en oppskrift på pai, siden det snart var π-dagen. Heldigvis var ikke det noe problem, og det har gått slag i slag siden. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg ble med, og plutselig sitter jeg her og er redaktør selv. Det har blitt mange ulike artikler og oppskrifter, men aldri noe bjørneinspirert bakst – så nå var det på tide med det!

Kaken er enkel og rask å lage, i tillegg til at den holder seg meget godt. Den kan oppbevares i kjøleskap, eller en lufttett boks ved romtemperatur, i flere dager.

Ingredienser til kaken

  • 3 egg
  • 6 dl sukker
  • 225 g smeltet smør
  • 5 dl hvetemel
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 1 ss bakepulver
  • 3 ss bakekakao

Ingredienser til sjokoladesmørkrem

  • 125 g romtemperert smør
  • 250 g melis
  • 2 ss kakaopulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 ss sterk kaffe (3 ss varm/kokende vann + ½ ts pulverkaffe)
  • Svart matfarge (eller like deler rød, blå og grønn).

Pynt: diverse godteri, for eksempel rosa skumgummi til poter, hjertegodteri til baffelhjerte, karameller eller lakris til snuter og øyne.

Fremgangsmåte:

1)      Ovnen varmes opp til 175 oC. Kle en form som rommer to liter med bakepapir. Hvis du ikke har en slik form, er det mulig å lage det ved å avgrense deler av langsiden til en langpanne med aluminiumsfolie. Eventuelt kan en bjørnekake-form benyttes. Den bør smøres med smør og dekkes med et lett lag mel, istedenfor å bli kledd med bakepapir.

2)      Egg og sukker piskes til en luftig eggedosis.

3)      Rør melk inn i det smeltede smøret i en separat bolle.

4)      Bland sammen de tørre ingrediensene, sikt 1/3 av det over eggedosisen, og rør det lett sammen. Tilsett deretter halvparten av smør- og melkeblandingen til eggedosisen og rør forsiktig sammen. Forsett med å alternere mellom å blande inn de tørre ingrediensene, eller smør- og melkeblandingen, inn i eggedosisen, fram til alt er blitt én røre.

5)      Ha røren over i pannen eller formen og stek på midterste rille i ca. 35 minutter.

6)      Avkjøl kaken til den er romtemperert. Det er viktig at den ikke er for varm, ellers faller sjokoladekremen av.

7)      Begynn å lage sjokoladekremen ved å sikte melis, bakekakao og vaniljesukker sammen i en bolle. Tilsett så resten av ingrediensene og bland godt sammen med (maskin)visp til kremen er luftig og lett.

8)      Skjær ut den bjørneformen du måtte ønske fra langpanneformen. Smørkremen kan brukes til å “lime” sammen separate deler og skjule skjøter.

9)      Kaken dekkes med et jevnt lag sjokoladekrem. Litt bør legges til side for å farges svart. Dette brukes til å tegne på snute, poter og andre ønskede detaljer. Til slutt legges godteriet på. Det kan gjerne klippes og skjæres til ønsket form.

Oppskriften er lånt og tilpasset fra melk.no (http://www.melk.no/oppskrifter/kaker-bakst/sjokoladekaker/sjokoladekake-i-langpanne-kaken-som-kan-brukes-til-alle-anle/)

Foto: Tor Jan Derek Berstad

Foto: Tor Jan Derek Berstad