Oppskrift: «Harry Potter Pumpkin Pasties»

Ingvild Hvinden
Journalist

16. oktober 2014
Mat

Hvor mange ganger har man ikke sett på en film eller en TV-serie, og følt at maten som blir servert får både magen til å rumle og tennene til å løpe i vann? Dessverre for oss fungerer det bare for Willy Wonka og hans kompanjonger å hente mat direkte ut fra TV-skjermen, så vi får istedenfor lage den på egenhånd. Heldigvis krever ikke mange av rettene betydelige kokkeleringsferdigheter, men de kan ta litt tid å tilberede.

Etter min mening har Harry Potter-serien mye kreativ, merkelig og morsom mat, og det er herifra jeg har hentet inspirasjon til denne utgavens oppskrift. Hvert semester på Galtvort begynner alltid med en reise på Galtvortekspressen, og blant alle godsakene elevene kan kjøpe, finner man «Pumpkin Pasties». Dette er egentlig en tradisjonell britisk rett, bare at fyllet vanligvis består av kjøtt og grønnsaker. Denne versjonen har søtt fyll, egentlig ganske likt det man kan finne i en amerikansk gresskarpai.

Dette er en stor oppskrift, og gir omlag 60-70 små pumpkin pasties. Fyllet kan fryses, hvis man ikke vil bruke alt på en gang. Bare pass på at det er helt avkjølt før du setter det i fryseren, og tin det i kjøleskapet i etterkant. Fyllet bør ikke lagres i fryseren mer enn maksimalt én måned.

Ingredienser
450 g (tilsvarer 500 ml) gresskarpuré* eller 1 boks hermetisert gresskar
1 boks vikingmelk
2 egg, lett sammenvispet
2 ss. smeltet smør
150 g sukker
1 ts. kanel
½ ts. salt
½ ts. malt nellik
½ ts. malt ingefær
½ ts. kardemomme
½ ts. allehånde (kan sløyfes)
2 pakker ferdig butterdeig eller nok paideig til en pai med lokk (diameter 23 cm)

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 220 grader celsius, og smør en ildfast form med smør. Den ildfaste formen bør kunne romme 2-3 liter med væske.
  2. Visp egg og sukker godt sammen, bland deretter inn krydder, smør og puré, og tilsett til slutt vikingmelken.
  3. Hell blandingen i den ildfaste formen, og stek den på midterste rille i 15 minutter. Senk deretter temperaturen til 180 grader celsius, og fortsett å bake fyllet i 30 minutter til, eller til en gaffel stukket inn i fyllet kommer ut ren.
  4. La fyllet kjøle seg ned til romtemperatur.
  5. Rull ut deigen til under ½ cm tykkelse, og skjær ut sirkler med diameter på 7-8 cm.
  6. Legg litt fyll mot den ene siden av sirkelen, brett over deigen og press ned kantene med en gaffel. Stikk deretter et par hull med en tannpirker i toppen av kaken.
  7. Stek i 10-15 minutter på 200 grader celsius, eller til kakene har gyllenbrun farge.
  8. Serveres gjerne lune, men de smaker også godt kalde. Kakene bør lagres tørt, for kjøleskapet ødelegger konsistensen av paiskorpen.

Foto: Ingvild C. Hvinden
Foto: Ingvild C. Hvinden

Foto: Ingvild C. HVinden
Foto: Ingvild C. HVinden
 

Oppskriften er lånt fra geekychef.com, men er tilpasset norske mål.

*For å lage din egen gresskarpuré trenger du bare skjære opp et lite gresskar (diameter på ca. 20-30 cm, helst med nokså oransje farge), fjerne frøene og dampe det i en kjele i 20 minutter eller til det er mørt. Deretter dras skinnet av og kjøttet moses med en stavmikser. Pureen kan fryses.