Oppskrift: Robotkake

Ingvild Hvinden
Ingvild Hvinden
Redaktør

23. juli 2014
Mat

Roboter har lenge vært forbundet med fremtiden, selv om ideen og ulike utgaver av dem har eksistert i lang tid. Som en liten ”homage” til det mer lekne og optimistiske synet på fremtiden, tenkte jeg å vise hvordan man kan bake en robot som er noe mer tegneserieaktig enn roboter flest. Det er en ganske enkel kake, og det går fint an å lage en annen bunn enn den i oppskriften. Andre kaketyper som fungerer fint med glasuren som er blitt brukt er blant annet gulrotkake, krydderkake og sjokoladekake. Det viktigste er at kakebunnen er noenlunde solid, spesielt hvis du ønsker å lage en kake med flere lag.   

Ingredienser:
Kakebunn

 • 250 gr. siktet hvetemel
 • ½ ts. salt
 • 2 ss. kakaopulver
 • 115 gr. romtemperert smør
 • 300 gr. sukker
 • 2 store egg
 • 1 ts. vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
 • 250 ml. Cultura
 • 2 ss. rød matfarge
 • 1 ts. eplecidereddik
 • 1 ts. natron

 

Glasur

 • 300 gr. kremost
 • Ca. 150 gr. siktet melis
 • Rød, blå og grønn matfarge, eller svart matfarge
 • Godteri til pynt

 

Fremgangsmåte

1.      Sett ovnen på 175 °C (varmluft). Kle en dyp langpanne med bakepapir.

2.      Sikt hvetemel, salt og kakaopulver i en bolle og bland sammen.

3.      I en annen bolle røres smør og sukker til det er blitt lyst i fargen, lett og luftig. Tilsett et og et egg, og bland sammen. Skrap langs kanten av bollen mellom hvert egg. Rør inn vaniljeekstrakten.

4.      I en tredje bakebolle blandes cultura og matfarge sammen.

5.      De tørre ingrediensene og den fargede melken skal vendes inn i det rørte smøret. Begynn med å vende inn en tredjedel av de tørre ingrediensene, for så å ta halvparten av melken. Deretter vendes inn en tredjedel til av de tørre ingrediensene, resten av melken, for tilslutt å vende inn det siste av det tørre.

6.      Natron og eddik røres lett sammen, og vendes deretter lett inn i røren. Røren bør spres utover i langpannen snarest, ellers går mye av luften i røren ut. Smør røren ut til den er ca. 2–3 cm tykk.

7.      Kaken stekes på midterste rille i ca. 20 minutter, til den er gjennomstekt.

8.      Etter at kaken er stekt må den kjøles ned, helst i minst én time. Den kan være lurt å legge den i fryseren eller kjøleskapet en stund, hvis du har muligheten. Dette gjør at kaken smuler mindre under pynteprosessen.

9.      For å lage glasuren røres kremosten ut i en bolle. Deretter sikter man over melisen. Jeg anbefaler å begynne med mindre melis enn det som står i ingredienslisten så man kan smake seg frem til passe mengde sukker.

Osten og melisen piskes sammen i ca. 1–2 minutter, eller til det er godt blandet og glasuren er lett og luftig i konsistens.

10.  Tilsett litt rød, grønn og blå matfarge og bland sammen. Like mengder av hver farge resulterer vanligvis i en fin gråfarge på glasuren. Sett ca. 4 store spiseskjeer med glasuren til side i sin egen skål og tilsett mer matfarge i denne, slik at den blir mørkere grå. Denne glasuren er til for å pynte med detaljer.

11.  Vend kaken over på en stor skjærefjøl, og kutt den opp i passelige biter slik at roboten får de ønskede kroppsdelene. Jeg skar opp biter til hode, ører, armer, kropp, hender og hjul/føtter. Konferer gjerne med figuren.

12.  Smør litt glasur i skjøtene mellom de ulike bitene og sett sammen roboten på et passelig serveringsfat. Smør deretter den lyse glasuren utover kaken. Dersom det kommer smuler med i glasuren, gjør det ingen ting, det ser bare ut som roboten er litt rusten! Jeg brukte den lyse glasuren på hele kroppen, med unntak for hjulene/føttene, hvor jeg brukte den mørke.

13.  Etter at kaken er blitt dekket med glasur kan en begynne å pynte med detaljer. For å få de tynne linjene brukte jeg en sprøytepose med passende ende. Enden hadde en rund og liten åpning. Har du ikke spesielt utstyr til glasur gjør det ingen ting, det er bare å fylle glasuren i en liten frysepose eller lignende, og klippe et lite hull i det ene hjørnet av posen.

14.  Tilslutt kan man legge til detaljer som øyne, av-og-på knapper og «skruer», for eksempel med ulike typer smågodt.

Kaken holder seg best i kjøleskapet, og bør spises innen et par dager etter den ble laget.