Paitastisk π-feiring

Ingvild Hvinden
Ingvild Hvinden
Redaktør

7. juli 2014
Mat

Inspirert av YouTube-kanalen ”Nerdy Nummies” (les om den i anbefalingen side XX) tenkte jeg å beskrive hvordan å bake en passende kake til den offisielle π-dagen, nemlig en π-pai! Pai er en ypperlig dessert å dele, og kan varieres mye ved å kun endre på fyllet. Jeg har valgt blåbærfyll denne gangen, i samsvar med temaet for Husbjørnen.

En blåbærpai minner meg alltid om sommerferier på hytta i Ely, Minnesota. Pai er en viktig del av feiringer i USA, spesielt dager som 4. juli og høsttakkefest. Lukten og smaken av en skikkelig blåbærpai vekker lett følelsen av nostalgi i meg. Den tar meg tilbake til late dager på brygga med lyden av bølgeskvulp i bakgrunnen, og sene kvelder i stua med brettspill og latter.

Heldigvis skal jeg tilbake på hytta i år, og starter feriefølelsen allerede nå med et godt stykke pai og feiringen av π.

Ferdig pai

Ferdig pai
foto: Tor Jan Derek Berstad

Paideig

Det er visse ting man burde passe på for å få en vellykket pai. For det første må du ikke bearbeide smøret for mye inn i melet, la det gjerne være igjen noen rene klatter med smør. For det andre bør du være sparsom når du tilsetter vann. Ikke fukt deigen mer enn at den akkurat går an å kjevle ut. Sist, men ikke minst, bør du gi deigen god tid til å kjøle seg ned, og ikke la den bli for varm mens du kjevler den ut og setter paien sammen.

 

Til en pai (med lokk) på 22–24 cm i diameter trenger du:

·         6 dl mel

·         220 g kaldt smør i 1 x 1 cm store biter.

·         4–6 ss. vann

·         ½ ts. salt (om du bruker usaltet smør)

 

1.      Ha melet, eventuelt saltet, og smøret i en bolle. Bland smøret og melet med en spesiell deigblander (engelsk; pastry cutter), eller to kniver som du skjærer med på kryss og tvers, til blandingen har fått en smuldret konsistens. Det meste av smøret og melet skal være godt blandet, men la det være igjen noen litt større smørklumper.

2.      Tilsett én og én spiseskje med vann, hvor du blander vannet inn mellom hver spiseskje, gjerne med hendene. Se an hvor mange skjeer du trenger. Deigen er passe fast når den begynner å klistre seg sammen til en håndterlig ball.

3.      Del deigen i to like store biter og klem dem litt flate. Pakk hver av dem i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst et par timer, gjerne lenger. Eventuelt går det an å legge deigen i fryseren i ca. 20 minutter, men det er best å la den kjøle seg ned langsomt.

 

Blåbærfyll

·         9 dl (ca 500–600 gram) blåbær (frosne går fint)

·         5 ss. maisenna

·         175 ml hvitt sukker

·         ½ ts. kanel

·         ¼ ts. salt

·         2 ts. sitronsaft

·         1–2 ss. smør

 

1.      Sett ovnen på 190 °C, varmluft. Bland sukker, maisenna, kanel og salt i en stor bolle. Ha i blåbærene og rør godt sammen. Hell over sitronsaften og bland godt.

2.      Kjevl ut hver av deigklumpene til de er 3–4 mm tykke. Ha den ene over i paiformen, og pass på at den ligger godt inntil hele formen. Spar eventuell ekstra deig fra kanten.

3.      Ha blåbærblandingen over i paiformen. Ha noen klatter smør rundt om på toppen av blandingen. Legg over deiglokket.

4.      Fjern overflødig deig fra kanten. Press bunnen og lokket sammen langs kanten med en gaffel.

5.      Lag et π-tegn med deigen som er til overs. Pensle lokket og π-tegnet med litt vann før du legger tegnet på paien. Skjær snitt i lokket, dette slipper ut damp underveis.

6.      Bak paien på midterste rille i 50 minutter, eller til den er gyllenbrun.

 

Oppspist pai

Oppspist pai
foto: Tor Jan Derek Berstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *