Bøker du burde få med deg!

Susanne Tande
Journalist

15. november 2014
Litteratur

Hanne Ørstavik – Kjærlighet (1997)kjærlighet

Vibeke og sønnen Jon har akkurat flyttet til et tettsted i Nord-Norge. Det er dagen før Jons 9-årsdag, og et tivoli har akkurat kommet til byen. Handlingen foregår på en vanlig vinterdag, Jon skal ut og selge lodd, Vibeke tar et bad. Enkle misforståelser utvikler seg, og i løpet av natten ser vi hvordan to personer kan leve så adskilt.

«Kjærlighet» handler om at en mor som stryker sønnen over håret ikke nødvendigvis er en kjærlig mor, og at små antagelser kan få alvorlige konsekvenser. Å få en ny venn for en dag, eller å ha en one-night-stand til en du ikke kjenner, å endelig ha noen å fortelle historiene dine til, eller å ha en som forstår deg uten at du trenger å si et ord, hva er kjærlighet?

Dette er en nydelig og trist roman om å være alene. Den har blitt oversatt til flere språk, og har blitt kåret til ”en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 årene».

 

Helga Flatland – Bli hvis du kan. Reis hvis du må. (2010)bli hvis du kan

Barndomsvennene Tarjei, Trygve og Kristian kommer fra samme bygd, og bestemmer seg for å verve seg til de norske styrkene i Afgahanistan. Ingen av dem overlever. Hvorfor dro tre tilsynelatende lykkelige gutter ut i krigen?

I «Bli om du kan. Reis hvis du må» får vi høre om tiden før guttene reiste og om de som er igjen etterpå. Bygdelivet skildres gjennom øynene til både unge og eldre, og oppvekst, opprør og identitet er sentrale temaer. Hverdagsfølelser og små og store valg fører til store konsekvenser for lokalsamfunnet, og vi lesere får avdekket hemmeligheter via fire fortellere: to av guttene, en mor og en nabo. En veksling mellom nynorsk og bokmål gjør personene levende, og man kan ikke unngå å få et forhold til dem.

Boken er Flatlands debutroman, og den vant både Tarjei Vesaas debutantpris i 2010 og Ungdommens kritikerpris i 2011. «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» er en bok som ikke er så langt nær så trist som man kan frykte. Denne passer perfekt i høstmørket!

 

John Grisham – Sycamore Row (2013)Sycamore_Row_-_cover_art_of_hardcover_book_by_John_Grisham

Jake Brigance er en advokat i det oppdiktede tettstedet Clanton, Mississippi. En dag mottar han et brev fra Seth Hubbard, en rik, eldre mann som dagen i forveien hadde hengt seg selv i et lønnetre (sycamore). I brevet avviser han et eldre testament der arven fordeles ut blant barna hans, og han legger med et nytt testamente der hans barn blir helt avskrevet og 90% av formuen går til den svarte hushjelpen hans! Det blir Jakes oppgave å argumentere for det nye testamentet, og i rettsalen slåss han mot griske advokater og gjerrige arvinger.

Boken skildrer en lang rettsprosess, der stadig mer av Seth Hubbards historie kommer frem. Hvorfor gir han hele formuen sin til hushjelpen han ble kjent med et par år tidligere? Hvorfor drepte han seg selv? Handlingen spinner seg rundt temaer som diskriminering og egoisme, og selvfølgelig advokatlivet, sladder og etterforskning.

Hvis du ikke har lest noe av Grisham før, er det sannelig på tide! Han er en mester på såkalte «legal thrillers», krimromaner satt i et advokatmiljø. «Sycamore Row» er en fri oppfølger til «A Time to Kill», Grishams debutroman som også har blitt filmatisert.