Crystal meth

Elina Melteig
Journalist

13. juli 2014
Farmasi

Det finnes stoffer som kan få harmløse kjemilærere til å bli fryktinngytende gangstere. Stoffet metamfetamin har blitt verdenskjent etter TV-serien «Breaking Bad».

Det er et narkotisk stoff som ikke er helt ulikt amfetamin. Det har den kjemiske formelen C10H15N. Eller som en kjemiker, for eksempel rollefiguren Walter White fra «Breaking Bad», ville ha sagt: N-metyl-1-fenylpropan-2-amin. I ren form er det et hvitt pulver, men kan også forekomme som krystalliske strukturer. Da kalles det crystal meth. Det er ikke uvanlig å tilsette blå konditorfarge, eller verre ting, for å gjøre stoffet blått slik at det skal likne på stoffet i TV-serien.

Alzheimers:

I TV-serien reklameres det med en svært høy renhet. Det som selges på gaten er sjeldent særlig rent. Den største forskjellen på amfetamin og metamfetamin er at sistnevnte er mer fettløselig. «Hva så?» spør du kanskje? Det betyr at virkningen kommer raskere og derfor kan fremstå som sterkere. Stoffet likner på amfetamin og kokain, men i motsetning til disse to stoffene er metamfetamin betraktelig mer ødeleggende for hjernens nevrotransmittere. Det vil si at den delen av hjernen som overfører signaler fra en hjernecelle til en annen blir ødelagt. Denne type skade kan minne om Alzheimers, og er sjelden hos unge mennesker.

Kjipe ting:

Dette narkotiske stoffet virker ved at man blir i bedre humør og det kan virke som om tankene går raskere. Det reduserer av en eller annen pussig grunn evnen til kritisk tenkning slik at man vil ta større sjanser. En konsekvens av dette er at mange havner i alvorlige bilulykker eller liknende. Pulsen og blodtrykket øker. Pupillene blir ofte større. Bruk av dette stoffet vil øke sjansene for hjerte- og karsykdommer. Økt blodtrykk og puls (gjerne i skjønn forening med lite mat og søvn) gjør at brukere ofte har skjelvende hender og fingre. Ofte er de overopphetet og kan svette en del. Ofte vil de ha redusert appetitt sammen med kramper i magen. Ikke overraskende vil man kunne få hodepine, svimmelhet, uklart syn, hallusinasjoner, paranoia, psykoser, panikk, ukontrollert aggresjon, søvnvansker (…). Slik kan man legge ut om kjipe bivirkninger ganske lenge.

Den vanligste måten å innta stoffet på er å røyke det. Dette ødelegger lungene. Langvarig bruk gir Alzheimers-liknende skader i hjernen, nyresvikt, svekket immunforsvar, blindhet, indre blødninger og benskjørhet. Mange av de mer alvorlige effektene er ikke nødvendigvis en følge av stoffet i seg selv, men kan delvis følge av mangel på søvn og riktige næringsstoffer. Det er ingen hemmelighet at man blir alvorlig syk av å spise feil, eller helt enkelt ikke spise, og man blir ikke bedre av å ta narkotika på toppen av det hele. Ifølge drugabuse.com er det nesten 25 millioner metamfetaminbrukere i verden. Det vil si fem ganger Norges befolkning.

Produksjon:

Det går an å lage metamfetamin, men fordi det er forbudt går vi ikke nærmere inn på hvordan. Fordi crystal meth vanligvis ikke er rent er det interessant å vite hva det er populært å blande det ut med. Det er ikke uvanlig at man kan finne frostvæske, fyringsolje, batterisyre eller andre syrer. Ingen av disse ingrediensene er spesielt helsefremmende. Det skal sies at å blande det ut med syre gjør at mindre av stoffet blir tatt opp i kroppen. Dette avhenger også av hvilken metode man bruker for å innta det.

Produksjon av metamfetamin er ekstremt farlig. Ikke bare for den som lager det, men for hele nabolaget ettersom det produseres gass. Avhengig av den kjemiske kompetansen til laboranten og av stoffene man starter med vil man kunne forurense nærmiljøet med alt fra rød fosfor i gassform til kloroform. Sistnevnte har blitt brukt i detektivhistorier gjennom tidene for å bedøve ofrene.

Det ser kanskje kult ut på TV, men dette er stoffer man helt klart bør holde seg unna.