Et ekko av julestemning

Ingvild Husøy
Journalist

25. november 2014
Annet

Mørket senker seg over hovedstaden. Menneskene på gata er godt innpakket, og er nesten ikke til å kjenne igjen. I den bitende kulden er de tyllet inn i boblejakker, varme skjerf og luer, med store handleposer dinglende ved siden. Den romantiserte snøen har ikke våget å vise ansiktet sitt helt enda, men alle vet hva som kommer. Julen er rett rundt hjørnet, og den kommer i vår retning. I vinden kastes «julestemning» frem og tilbake, men ikke fordi den er til stede. Den er flyktig, vanskelig å fange, særlig for de av oss som har skjønt at julenissen ikke fins, og er i en alder av 14 år, eller eldre.

Julen ringer inn, enten man vil det eller ikke. Obligatoriske familiesamlinger er ikke like gøy for alle, men litt tvungen småprat med en onkel du ser en gang i året, kan umulig være usunt for sjelen. Resten av det man finner på i jula bestemmer man jo selv. Velger man å sitte hjemme i kjelleren og spille det nye Call of Duty-spillet, er det ikke vanskelig å forstå at julestemningen flakser og bakser av sted, rett bort til kidsa som går julebukk nedi gata. Mange av oss savner allikevel den intense kriblingen av sommerfugler nederst i magen, som hvert år meldte sin ankomst sent på lille julaften. Den man fikk når man prøvde å sovne, men ikke greide å slutte å tenke på alt det morgendagen hadde i vente. Den er vekk. Den er sporløst forsvunnet.

Julestemning er noe som forsvinner med alderen, akkurat som Peter Pans vidunderlige Drømmeland. Hvis du ikke har tatt godt nok vare på den, og har mistet den, kan du prøve å finne den igjen. Da er det dessverre noe som må ofres – din mentale alder. Løper du ofte rundt og leker i snøen? Liker du å gjemme deg under trappa for å hoppe ut og skremme vennene dine? Ler du fortsatt av skitne ord? Da har du en sjanse til fange den julestemningen så mange av oss savner. Hvis ikke, så vet du hva som skal til. Hopp i det, og nyt festlighetene.

GOD JUL!