«The Nightmare Before Christmas» -kake

Ingvild Hvinden
Journalist

22. desember 2014
Mat

Hva tenker du når noen sier de magiske ordene jul og vinter? Varm kakao, knitrende hvit snø, myke pledd og pusete tøfler, kos og glede? Hva med grøss, gru og mørk humor? Filmen «The Nightmare Before Christmas» kombinerer begge to, og er kanskje en juleklassiker for mange? Den typen film man bare må få med seg i løpet av jula for at høytiden skal bli komplett.

Istedenfor å prøve å gi en oppskrift på et av de syv slagene, eller noe man helst bruker mors eller bestemors oppskrift på, tenkte jeg at en kake inspirert av «The Nightmare Before Christmas» er mer passende. Her får man smaken av jul med krydderkake, og et friskt innslag fra glasuren. Det er fullt mulig å ha en annen kakebunn, og glasuren trenger ikke nødvendigvis være basert på kremost.

 

foto - Tor Jan Derek Berstad

foto – Tor Jan Derek Berstad

Ingredienser
Kakebunn

 • 2 egg
 • 1,5 dl. sukker
 • 4 ss. flytende margarin eller matolje
 • 1,5 dl. melk (gjerne syrnet)
 • 3 dl. hvetemel
 • 1,5 ts. bakepulver
 • 2 ts. kardemomme
 • 2 ts. kanel
 • ¼ ts. malt nellik

Glasur

 • 250 gr. kremost
 • 125 gr. siktet melis
 • Rød matfarge
 • Svart matfarge (eller en blanding av blå, grønn og rød matfarge)

Fremgangsmåte

 1. Pisk egg og sukker til det blir lyst og luftig, ett minutt eller to på maks styrke med maskinvisp er passe. Tilsett margarin/matolje og melk, uten å røre det inn.
 2. Bland de tørre ingrediensene til kakebunnen i en egen bolle, for så å sikte de over eggedosisen. Vend ingrediensene forsiktig sammen, og unngå å røre de sammen for kraftig. Det kan gi en veldig tung kake.
 3. Ha røren i en smøret, avlang form som rommer 1,5-2 liter med væske.
 4. Bak kaken på 175oC i 30-40 minutter. Steketiden er avhengig av tykkelsen til kaken, men når den har fått en gyllenbrun farge og en gaffel stukket i midten kommer ut uten røre på, er den klar.
 5. La bunnen avkjøle seg helt, skjær deretter ut formen på kaken. Jeg anbefaler å se på bilder til inspirasjon, eventuelt skissere formen som du ønsker kaken skal ha. Hvis det ikke er nok bunn til å lage en sammenhengende kake går det helt fint å bruke restene fra rundt den utskjærte formen til å fylle inn. Alt skal dekkes med glasur, så skjøtene vil ikke være synlige til slutt.kake 1 - Ingvild CH
 6. Visp ost og siktet melis godt sammen for å lage glasuren. Det er viktig å sikte melisen først, ellers får man klumper i glasuren.
 7. Sett av litt glasur til å farges svart, litt mer til å farges rødt, og en god del kan bli igjen som hvitt. For å få «svart» farge på glasuren blander man bare blå, grønn og rød matfarge i ca. like store mengder til glasuren blir passe mørk. For å få rød glasur må man bruke en del rød matfarge.
 8. Begynn med å smøre på den hvite glasuren på det som skal bli kakens ansikt, deretter rød glasur på det som skal være luen. For å få en fin kant på luen som skiller seg fra ansiktet brukte jeg en stjerneformet «icing tip» sammen med glasurpose og lagde små topper av hvit glasur. Det samme ble gjort på det som ble luens dusk. Tilslutt lager man ansiktet, enten ved å ha glasuren i en plastpose og klippe litt av den ene av posens tupper, eller ved å benytte glasurpose og en «icing tip» med liten og helt run åpning. Det kan være lurt å ha et bilde som referanse for hvordan man vil at ansiktet skal se ut.kake 2 - Ingvild CH

Kaken holder seg fint i kjøleskapet i noen dager.