Ferie i Japan

Susanne Tande
Journalist

10. august 2014
Annet

Golden Pavilion, Kinkaku-ji

Golden Pavilion, Kinkaku-ji

En far-datter-ferie i soloppgangens land er ikke så verst. Spesielt med en avtale om at datter bestemmer programmet og far betaler. Med ti dager til rådighet rekker datteren å dra faren med til utallige turistattraksjoner i tre forskjellige byer.

 

 

Datteren foran (en plakat av) Tokyo Tower

Datteren foran (en plakat av) Tokyo Tower

Tokyo stiller med en vakker skyline, Tokyo Tower – et slags oransje Eiffeltårn, trange og travle shoppinggater, et fantastisk T-banesystem, stappfulle spillehaller, drøssevis av dresskledde «salary-men» med stresskoffert, og morgendagens mote på unge fashionistaer. Den tidligere hovedstaden Kyoto blander gulldekkede pagoder, rakede steinhager og gammel tradisjon med moderne glasskjøpesentre og internasjonal historie. Leide elsykler kan frakte far og datter fra et fortsatt levende geisha-strøk til de skogkledde fjellene som omringer byen. En kort togtur fra Kyoto ligger Kobe, en havneby som i tillegg til sin internasjonalitet er berømt for sin fantastiske biff (datteren velger å tro på myten som sier at Kobe-kuene bare drikker øl og får musklene massert daglig). I tillegg har Japan mye mer å by på. Far og datter burde absolutt ta en tur senere i livet for å oppleve Hokkaidos vinterlandskap, Hiroshimas rørende museer, de tropiske Okinawa-øyene og vårens vakre kirsebærblomstring.

Far som øver seg på bukking

Far som øver seg på bukking

Selv om far og datter kan være kjent med Japans høflige kultur, er det å være en del av den en underlig opplevelse. Butikkekspeditørene roper velkommen til deg uansett hvor travle de er, den tilfeldige mannen på gaten takker og bukker til deg etter at han har gitt deg veibeskrivelser og vaskedamen du ser tjue meter foran deg i hotellgangen bukker og forblir bukkende helt til du har gått forbi – mens du føler deg både kongelig og flau på samme tid.

Japan er også virkelig landet der systemene faktisk fungerer. Du går ikke over på rød mann, du venter til de inne på T-banen har gått ut før du selv går på, og du kaster ikke søppel på bakken. Slik er det bare.

Et land som er kjent for alt fra samuraier, sumobryting og sushi til hentai, roboter og atomkraftverk utgjør et spennende reisemål, som datteren anbefaler på det sterkeste.