I skyggen av Ghibli

Rune Sivertsen
Journalist

8. august 2014
Manga

De fleste ungdommer har støtt på en film fra Studio Ghibli opp igjennom sitt liv, og ofte indirekte via Disney. Dette fører til at når man først skal nevne japanske animasjonsfilmer, så vil man nesten alltid snakke om for eksempel Totoro og Mononoke. Men som en venn spurte meg en gang; finnes det egentlig noe annet å se fra Japan? Jeg hevder så, og vil benytte anledningen til å dra frem en god del av det som faktisk finnes bak skyggen av Ghibli.

MADHOUSE Inc.

Den viktigste kan nevnes først, animeselskapet Madhouse og alle deres kjente regissører (Kon, Hosoda. og Kojima for eksempel). Innenfor TV-serier har de blant annet stått bak Death Note, Monster og Black Lagoon. Madhouse er kjent for to ting; en veldig god animasjonskvalitet og mesteparten av det dem produserer har enten mørke tema eller vendt mot vestlig kultur. Med andre ord er sjansen stor for noe produsert av dem har deg som målområde.

Den mest kjente fra dette animeselskapet er Satoshi Kon, en mann som liker å se på drømmer og menneskers indre. Han står bak blant annet Paprika, filmen som ble en influens til Inception, og Tokyo Godfathers, som er en av få julefilmer som faktisk selges i Europa. De fleste av hans verker er abstrakte, som ofte brukes til å skape en underlig skille mellom realitet og tanker. Kon døde av kreft i 2010, men det fortsatt en mulighet for at det ufullførte Dreaming Machine også vil komme ut i fremtiden.

Papirika

Papirika

Om du derimot vil observere hvordan man med en film kan bli kjent, er Mamoru Hosoda et godt alternativ. Med scifi-filmen  The Girl Who Leapt Through Time i 2006 gikk han fra å være en av mange til å bli en av de mest nevnte animeregissørene de siste årene. Hosoda står også bak Summer Wars og Wolf Children, en film om ungdommers valg. Dette er regissøren i Madhouse som har mest virkelighetsnær animasjon.

Selvstendige Regissører

Det finnes også en god del selvstendige regissører, på samme måte som Ghiblis Miyazaki selv startet som. Den mest kjente av disse Katsuhiro Otomo, mannen bak blant annet Akira og Steamboy. Akira er filmen som åpnet opp for japansk filmindustri over hele veren, en dystopisk scifi som har endt opp som en kultfilm opp igjennnom årene. Selv om hans filmer ikke ser like bra ut i dag, har blant annet en forbedret versjon på Blu-ray kommet ut i 2009.

Om du derimot vil ha skjermdumper fra en film, anbefales Makoto Shinkai. Han står bak blant annet 5 Centimeters Per Second, også kjent som 5 Wallpapers Per Second, og de nyere filmene Children Who Chase Lost Voices og The Garden of Words. Disse filmene har animasjonskvaliteter som ligger på nivå med Ghibli og Madhouse, selv om Shinkai ikke har like mange folk bak seg. Historiene i Shinkais filmer inneholder depresjon og romantikk, så om du liker slikt vil nok alle  filmene nevnt falle i smak.

Andre arenaer

Om du er interessert i noe mer indie, finnes det et prosjekt fra den japanske staten med navnet Young Animator Training Project, også kjent som Anime Mirai. Dette er en mulighet unge talenter har for å få frem sine ideer, og de får da hjelp av animeselskap til å lage filmene. Noen høydepunkter er blant annet Death Billiards og Harmonie.

Man kan også selvsagt ikke komme unna alle filmene basert på en anime, eller ofte som deler av en. Her er blant annet tre animeselskap kjent for å produsere filmer til nesten alle animer de lager; Gainax (Evangellion), Bones (Fullmetal Alcemist) og Pierrot (Naruto,  Bleach). Sansynligheten er altså stor for at om du har sett en anime fra en av disse, vil det også finnes en film som supplement.

Og med det, lykke til!